Olumlu düşünün,olsun. – Pygmalion (Pigmalyon) Etkisi

Pygmalion (Pigmalyon) Etkisi

PDF: PDF olarak indirmek için tıklayınız.

Pozitif beklentiler, performansı pozitif olarak etkiler. Negatif beklentiler performansı negatif olarak etkiler. (Pigmalyon etkisinin tersi: Golem Etkisi). Bir diğer deyişle yüksek beklentiler, performansta artışa neden olur.

pigmalyon_etkisi_erdemseherler_com

Rosenthal tarafından gerçekleştirilen araştırmada öğretmenlerin beklentilerinin, öğrencilerin performanslarını etkilediğini göstermiş. Araştırma, diğerlerinin belli davranışlarda bulunmasını beklediğiniz zaman , beklenen davranışın gerçekleşmesine yol açabilecek şekillerde hareket etmeye meyilli olduğumuzu gösteriyor.

Sonuçta nasıl beklenti içerisine girersek veya bizimle ilgili nasıl beklenti içerisine giriliyorsa, öyle bir davranış içersine girmeye başlıyoruz. Öyle ise durumu değiştirmek istiyorsak önce kendimizi değiştirmemiz gerekiyor. Kendimizi etkili bir şekilde değiştirmek için de önce algılarımızı değiştirmemiz gerekiyor.

İyilik yap, iyilik bul yaklaşımında aksiyona geçmek gerekliyken; bu aksiyon yaklaşımı için öncelikle iyi olacağını düşünmek ve bu niyetle başlamak gerekiyor.

Yöneticiler olarak aynı zamanda bir mentor ve eğitmen olduğumuzu göz önüne alarak, pozitif yönetim için birlikte çalıştığımız ekip arkadaşlarımızla iletişimde Rosenthal / Pigmalyon Etkisini göz önüne almalıyız.

Olumlu düşüncenin, olumlu bir kültür ve ortam için göz ardı edilemeyecek önemini unutmamak gerekiyor. Beklentilerimiz gerçekleşir. Öyle ise; hem kendimizin hem çevremizdekilerin sahip olabileceği iyi sonuçlar için, iyi beklentiler içerisine girelim.Bu düşüncelerimizi paylaşalım. Bu düşüncemizin, hem kendimizin hem de paylaştıklarımızın davranışlarına olumlu olarak yansıyacağını göreceğiz. Sadece bu kadarlada kalmayacak. “Kendini gerçekleştiren kehanet”‘e dönüşecek.

pigmalyon_etkisi_erdemseherler_com

Başarımız ve başarasızlığımız kendimiz ve gelecek hakkında anlattığımız düşünceler ve hikayeler ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Şimdi durun ve yıl sonunda sizin hakkınızda internette yayınlanacak başarı hikayesini düşünün. Düşünmeye devam edin ve aksiyona dökün. Zamanı gelipte, yayınlandığında haber verin bu sayfanın altına link vereyim.

Pygmalion adı nereden geliyor?

Bu arada bu etkinin Pygmalion olarak adlandırılması Mitoloji’ye bağlanmış. Hikaye şöyle:

Bir heykeltıraş olan Kıbrıs prensi Pygmalion kendi elleri ile fildişinden bir heykel yapar ve Galatea adını verir. Galatea o kadar güzeldir ki, Pygmalion ona aşık olur, tanrıça Venüs’e ona hayat vermesi için yalvarır. Venüs onun isteğini kabul ederek Galatea’yı canlandırır; Pygmalion ile insan olan heykeli mutlu bir evlilik yaşarlar.

Polyana Prensibinden Farkı Ne?

Polyana prensibinde her durumda (olay gerçekleştikten sonra) mutlu olacak bir şeyler ararken,  Pigmalyon’da geleceğe yönelik olarak pozitiflik söz konusu. Bu durumda Pigmalyon etkisine girdiğinizde doğal bir Polyana’ya dönüşeceğiniz kesin diyebilir miyiz?

Bu yazıyı okuyanların düşüncelerinde,davranışlarında ve performanslarında daha pozitif etki yaratacaklarını unutmayalım. Bu etkinin yaratılmasında, sizin sayenizde, domino etkisi yaratmak için şimdi paylaş. 🙂

  • Pozitif düşünün.
  • İyi düşünün iyi şeyler gerçekleşsin.
  • Neyin kötü gidebileceğini düşünmeyin, neyin iyi gidebileceğini düşünün.

PDF: PDF olarak indirmek için tıklayınız.

1 thought on “Olumlu düşünün,olsun. – Pygmalion (Pigmalyon) Etkisi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.