Yazılan Program Çalışmadığında Verilen Yanıtlar

Geçenlerde bir ziyaret için minovex.com‘dan Mustafa Ozan Vural ile görüştüm. Ofisininde gezinirken gözüm duvarda yer alan yazdığı program çalışmadığında geliştiricinin cevap verdiği 10 yanıt’a çarptı. Mazeretler, yazılım geliştirme çalışmalarında, her yöneticinin dert ettiği konu olduğundan dolayı listeyi sizinle paylaşmak istiyorum.

Mustafa’dan rica ettim, sağ olsun  o da kaynak resmi göndermiş. Aşağıda biraz görsel iyileştirmeyi denediğim sürümünü paylaşıyorum. yazdigin_program_calismadiginda

Sohbetimiz sırasında, Mustafa: “Bu listenin duvara asılması ve sonrasında geliştiricilerden bir yaptıkları çalışmadığında bu listeki maddelerle geliştiricilerin kendisine gelmemesini talep ettiğini söyledi. Bu yaklaşım ile geliştiricilerde bir farkındalık yarattığını iletti.”

Örnek bir durum oluştuğunda ben de aşağıdaki 20’lik listeyi bir kağıda basıp, şirkette astım. Konunun geçtiği proje ekibi hızlıca (espriler ile birlikte) yanlara bulundukları ekip içinde ilgili maddeleri gerçekleştiren kişilerin isimlerini yazdılar. Böylece farkındalığı gerçekleştirmiş olduk. Ancak önemli olan bu cümleleri gerçek hayatta kullanmayacak ortamları yaratabilmek, doğru ve disiplinle takip edilen alışkanlıkları oluşturmak.  Yazması çok kolay ama değişimi gerçekleştirmek ve kültürü oluşturmak bir o kadar zor.

Bu arada konu ile ilgili biraz araştırma yapınca benzer listelere ulaşma fırsatım oldu. Bahsettiğim 20 maddelik liste ise aşağıda yer alıyor.

20. “Çok garip…”
19. “Daha önce hiç böyle yapmamıştı.”
18. “Dün çalışıyordu ama.”
17. “Nasıl olur ki?”
16. “Bir donanım hatası olmalı.”
15. “Çökmesi için hangi hatalı bilgiyi girdin?”
14. “Verilerde garip birşey olmalı.”
13. “O modüle haftalardır dokunmadım!”
12. “Sendeki yanlış sürüm olmalı.”
11. “O sadece talihsiz bir tesadüf olmalı.”
10. “Her şeyi test edemem ki!”
9. “Bu onun kaynağı olamaz.”
8. “Çalışıyor, ama henüz tam test edilmemiş.”
7. “Birisi benim kodumu değiştirmiş olmalı.”
6. “Sistemde virüs olup olmadığını kontrol ettiniz mi?”
5. “Çalışmasa bile, görüntüsünü nasıl buldunuz?
4. “O sürümü sisteminizde kullanamazsınız.”
3. “Niçin öyle davranmasını istiyorsunuz ki?”
2. “Program çöktüğünde siz nerdeydiniz?”
1. “Benim makinemde çalışıyor ama.”

Ama daha ilginci bununla ilgili site yapılmış olması. Bu tür siteler yapılması geliştiricilerin zekasını gösteriyor. Bu zekaya sahip olan  ile mazerete gerek duyulmayan ortamların rahatlıkla oluşturulacağını düşünüyorum.

http://www.devexcuses.com/ : Anında size yeni bir mazeret.

http://programmingexcuses.com/ : Bu da bir diğeri.

Unutmadan şunu söyleyeyim, yöneticiler işlerin yapılmasını severler mazeret dinlemeyi değil. Ekip yöneticisi de böyle, proje yöneticisi de böyle, departman yöneticisi de, şirket yöneticisi de böyle. Yukarıda ki sitelerin işinize yarayacağını düşünüyorsanız onun yerine iyileştirme fırsatlarının takibinin peşinden gidin.

Yukarıdaki sitelerden mazeret üretmek yerine Garcia’ya mektup götürecek kişileri yöneticiler tercih ederler. Bakınız: Garcia’ya Mektup

Her zamanki gibi beğenmeniz durumunda paylaşmanızı, yorumlarınız var ise iletmenizi,  diğer yazılardan anında haberdar olmak için  de e-posta üyeliğinde bulunmanızı öneririm.

Mazeret yaratmak zorunda kalmamanız ve mazeretlerle karşılaşmamanız dileğiyle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.