Gereksinimlerin Kullanımı

Gökrem Tekir  Blog’unda Gereksinimlerin Kullanımı isimli bir yazı yayınlamış. (Yazı için tıklayınız.) Proje kapsamı içerisinde tanımlanan gereksinimlerin %45’inin hiç bir zaman proje tamamlanması sonrasında kullanılmadığı çıkartımını yapıyorum bu yazıdan. 

Bu yazının sonucunda iki konuda yorum yapmak istiyorum. 

  1. Gereksinimlerin veya çıkan ürünün özelliklerinin kullanılıp kullanılmadığının takibi
  2. Üretilen ama kullanılmayan gereksinimlerinin maliyetleri

Teker teker konulara bakalım:

1. Gereksinimlerin veya çıkan ürünün özelliklerinin kullanılıp kullanılmadığının takibi

Uygulamaların geliştirilmesi sonrasında kullanım oranlarının veya geri dönüşlerinin takiplerini çoğu zaman yapmak kolay değildir. Ancak gereksinimlerin kullanılıp kullanılmadığı konusunun nasıl takip edileceğinin de düşünülmesi gerekir.

  • Örneğin web tabanlı bir uygulama yaptınız. Google-analytics ile sayfaların kullanımını takip edebilirsiniz.
  • e-posta gönderdiniz, okunup okunmadığını takip etmeye çalışabilirsiniz.
  • banner reklamı verdiniz tıklanıp tıklanmadığını takip edebilirsiniz.
  • Peki gereksinimlerinizi takip edecek misiniz? Yöntemi belirlemeli ve gerekli raporları almalısınız. 

Ancak raporlarla ilgili gerçeği unutmamalısınız. Hangi gereksinimlerin kullanılıp kullanılmadığına göre ne yapacağınızı belirlemeli ve bu yönde aksiyon almalısınız.

Bu konuda iş hayatımda yaşadığım bir tecrübeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Bir müşterim ısrarla faklı ürünleri için üç adımda gerçekleştirilebilecek bir projeyi istiyordu. Projenin her adımındaki her ürün için yapılması gereken ekranlar bulunyordu. Çalışmaları zaman baskısı altında gerçekleştirdik. Projenin her adımı gerçekleştikten sonra baskı ortadan kalktı. Ancak bu kadar baskı altında kaldıktan sonra sonuçları takip etmek istedim. Projenin kapsamında olmamasına rağmen yaptırdığım bir rapor ile kullanımları takip ettim.

Sonuçlar çok çarpıcıydı. En fazla maliyet harcadığımız ikinci adım, bir çok ürün için neredeyse hiç kullanılmıyordu. Bazı ürünlerde 1.ve 2. adım sıkça kullanılmasına rağmen 3. adım kullanılmıyordu. Bazı ürünlerde ise adımların hiç biri kullanılmıyor veya çok az kullanılıyordu. 

Bu veriyi iş geliştirme süreci ile ilgili bir planlama hatası olarak daha sonra kullandım. Müşterim bu verileri gördükten sonra isterleri konusunda daha fazla hassaslaşmıştı.

2. Üretilen ama kullanılmayan gereksinimlerinin maliyetleri

Üretilen ama kullanılmayan gereksinimlerin en az iki tür maliyeti oluşmaktadır. Birincisi para maliyeti, ikincisi ise zaman maliyeti. Kullanılmayan gereksinimler paranızı sokağa atmaya benzer. Ürünün özelliğini alırsınız ama kullanmazsınız. Bir de ürünü eğer parça parça almıyorsanız (projeyi fazlandırmıyorsanız), projeyi pazara sunmada gecikmenize (time to market)  ve para getirecek diğer özelliklerin kullanımının gecikmesine yol açar.   

Bu arada proje ekipleri, projelerine genelde çocukları gibi bakarlar. İlgili özelliklerin kullanılmaması, çocuklarının sevilmemesine veya umursanmaması gibi algılanabilir. Bu durumda proje ekibi personelinin morali bozulabilir ve yapılacak diğer projelerde zaten kullanmayacaklarki diyerek çıkacak özelliklerinin kalitesinden ödün verebilirler. Bu durumda da ortaya bir kalite maliyeti çıkabilir.

Unutmamak gerekirki fazlandırmak ve önceliklendirmek  ve değer katacak gereksinimlerin önceki fazlarda yapılmasını sağlamak size zaman ve maliyet avantajı getirebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.