Kazanılmış Değer Yönetimi- 5

Kazanılmış Değer Yönetimi – 4 yazımızda Kazanılmış Değer Yönetimi terimlerinden bahsetmiştik. Şimdi terimlerin neler olduğu ve nasıl hesaplandığını bildiğimize göre Kazanılmış Değer Yönetimi-2 de 4.gün değerlerini nasıl bulduğumuza bakalım. Kazanılmış Değer Yönetimi-3 yazımızda kazanılmış değeri hesaplarken tamamlanma yüzdesini kullanacağımızı belirtmiştik.

Şimdi gerçekleşen maliyeti ve kazanılmış değeri her gün için hesaplayalım. Sonrasında da değerleri yorumlayalım.

İlk başta sonucu görelim.

Günlük maliyetin hesaplanış yöntemi ile başlayalım. Temel günlük 25 TL yövmiye almaktadır. Her 100 metre için 10 TL’lik boya harcamaktadır. Buna göre günlük maliyet = (Günde kaç m. boyama yapıldığı / 100)*10 + 25 şeklinde hesaplanabilir.

Kazanılmış Değer =  (Günde kaç m. boyama yapıldığı / 100)*10 + ((Günde kaç.m boyama yapıldığı/ Günlük Boyanması Gereken m) * Günlük Yövmiye .) şeklinde hesaplanabilir. Böylece kazanışmış değeri hesaplarken günlük tamamlanma yüzdesi üzerinden gidebiliriz.  Her günün kazanılmış değeri bir önceki günün kazanılmış değeri ile ilgili günün kazanılmış değerinin toplamıdır.

SPI = EV / PV

CPI = EV / AC

formülleri ile hesaplanabilmektedir.

Yorumlama:

Gün sonları geldikçe ustabaşı değerleri şu şekilde yorumlar.

Gün 1:

Bizim Temel iyi çalışmış. Günde 400 metre boyayacağına 500 metre boyamış. Bu nedenle hem SPI, hem CPI 1’den büyük çıkmış. Zaman programı perfomansı’nın 1 den büyük çıkması planlanandan işlerin daha hızlı gittiğini gösteriyor. Bu arada CPI’da 1 den büyük çıkmış. Maliyette planladığımızdan fazla. Ancak bu maliyet’i daha sonra incelediğimizde fazla boyama yaptığından dolayı boya maliyetinden kaynaklandığını anlıyorum. Sorun yok.

Gün 2:

SPI 1.13, CPI 1.04 Program zamanı ve maliyet performans  indikatörü halen 1 den yüksek. Zaman bakımından işler yolunda, ama maliyet beklenenden yüksek. 500 yerine 400 metre boyamış, ama bu zaten planladığım gibiydi çok sorun yok.

Gün 3:

SPI: 0.92, CPI: 0,97 Maliyetlerim artık yüksek değil ama program zamanı performansım bir anda çok 1’in altına düştü. Bugün herhalde Temel az çalıştı. Bugün bu arada planlanan yarısı kadar 200/400 metre boyamış.

Gün 4:

SPI: 0,75 CPI: 0,89 Düne göre maliyetlerimiz daha iyi gitmiş durumda ama bunun nedeni zaman performansının kötüye gitmesi olabilir. Nerede o ilk günkü sonuçlar. Sadece 100 metre boyamış bugün. Yarın sabah Temel’le konuşmamda fayda var.

Eğer her gün ustabaşı Temel ile sabahları konuşsa, neyin iyi beyin kötü gittiğini sorsa sorunu daha iyi bulabilirdi. En kötüsü ustabaşı yukarıdaki yorumları yapamıyor, çünkü her gün değil 4. gün Temel’den verileri alıyor.

Yönetici olarak 

CPI ve SPI’ı performans indikatörü olarak kullanmak isterseniz, alt ve üst limitler belirleyerek proje yöneticilerinizi serbest bırakabilirsiniz. Kapsamı detaylı tanımladığımız projelerde biz SPI ve CPI’ın +-%10’luk bir bant içerisinde değişebileceğini kabul ettik. Eğer SPI veya CPI bu bandın dışarısına çıkarsa, proje yöneticisi projesine baseline atıp, proje sponsoruna rapor vermesini talep ettik. Bu şekilde proje yöneticisi projeyi +-%10 zaman veya maliyet ile bitirmesi durumunda başarılıdır. Bitiremediği durumda ise başarsız olabilir (nedenleri incelemek gerekecektir)

Bu tür bir yönetim ilkesi ile yaklaştığınızda projenizin SPI ve CPI değerleri ile birlikte yaşamaya başlayan bir proje yöneticisiniz olacaktır. SPI ve CPI değerlerini haftada bir size raporlamasını sağlarsanız, proje portföyünüzü, proje yöneticilerinizi  takip edebilirsiniz.

 

SPI CPI Grafiği

SPI CPI Grafiği

SPI- CPI’ın devamlı bir yöne doğru gitmesi ve 1.1 – 0.9 bandından çıkmasını bir sorun olarak kabül edebilirsiniz. En azından .10 hata payından daha fazla bir sapma olduğunu görebilirsiniz. Proje’nizde projenizin SPI ve CPI değerleri istediğiniz rakamlarda olsa bile, kontrol hesabı olarak kullandığınız WBS (iş kırılım yapısı) iş paketlerini gözden geçirmelisiniz.

Bu serideki diğer yazılar için:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.