PMI – ACP® Sınav Tecrübem

Uzun bir sürenin sonunda PMI-ACP® sertifikasını alanlar içerisine katıldım. İşe alımlarda sertifikalara pek inanmayan biri olarak 2015 yılı içerisinde kendimi ödüllendirmek için bu sertifikayı almaya karar vermiştim.

Bu yazımda PMI-ACP sınav tecrübemi sizlerle paylaşmak istiyorum:

PMI – ACP® sınavı tarihçem

Tarih

Konu

Not

20.11.2014 Başvuru formu dolduruldu ve gönderildi.
30.11.2014 PMI’dan başvurumun kabul edildiği  ve ödeme yapmam gerektiğini belirten e-postayı aldım.
14.07.2015 Ödeme yaptım ve rastgele denetime düştüğüm bilgisini aldım. 12 Ekim 2015 tarihine kadar denetim belgelerini PMI’a yollamam gerekiyor.
Ekim başı Online chat vasıtasıyla audit malzemelerinin gönderimi için 1 ay daha zaman istedim
5.11.2015 Denetim dokümanlarını uçak-posta ile amerikaya yolladım. Maliyet: 285 TL ~= 100$
11.11.2015 Denetim dokümanlarının PMI’a ulaştığına dair bilgi aldım. 5 gün içerisinde değerlendirileceğini konusunda bilgi aldım. 12.11.2015 denetim için son tarih gözüküyor.
11.11.2015 Denetim gözden geçirmesinin gerekliliklerini yerine getirdiğimi ve artık sınava girebileceğim bilgisini aldım.
17.02.2016 Sınav tarihi aldım. 26.02.2016 Cuma 09:00
25.02.2016 Yıllar geçmiş olsa da öğrenci sendromu J Sınavdan bir gün önce çalışmaya niyetlendim.
26.02.2016 09:00 Sınav için prometric’teyim.
26.02.106 ~12:00 End’e bastım ve sonuç geliyor. PASSED

Sınava başvuru öncesi durumum:

  • 2005 yılından bu yana başta Scrum olmak üzere çeşitli çevik yöntemler kullanarak çevik proje yönetimi ve çevik proje ekipleri ile iç içeyim.
  • 2009 da Eteration PMO’nun başına geçtiğimde çevik yöntemleri şirketin projelerinde aktif olarak kullanıyorduk. CSM eğitimlerini ekibimiz içerisinde yanlış hatırlamıyorsam en az 13 kişi aldı ve bu dönem içerisinde 10 tanesinin CSM sertifikasını aldığını hatırlıyorum.
  • 2010: James Coplien’den Scrum eğitimi aldım. Bu eğitimi proje ekibimde yer alan 2 arkadaşın iş yoğunlukları nedeniyle katılmak istememeleri üzerine onlardan biri yerine katıldığımı belirtmeden geçemeyeceğim. Aynı ay CSM oldum. Halen sertifikam geçerliliğini koruyor J
  • 2013 yılından bu yana Academy.eteration.com eğitimciler listesinde yer alıyorum ve çevik metodolojiler ve scrum konusunda eğitim ve danışmanlık veriyorum.

Motivasyon unsurum:

  • CSM sadece Scrum ile ilgiliyken PMI-ACP genel çevik proje yönetimi çerçevesinde geniş bir yelpazeyi barındırıyor.
  • Türkiye de PMP ve PMI-ACP sertifikalarını bir arada sahip olan kişiler ilk başvuruyu yaptığımda iki elin parmaklarını geçmiyordu.

Başvuru süreci:

Formu doldurup göndermek zor olmadı, çalıştığımız projelerde şirket içerisindeki zaman çizelgeleri verileri projeler konusunda hangi tarihler arasında ne kadar çalıştığımı kolayca çıkarmamı sağladı.

Ücret ödemesi:

Zaman geçince çok hatırlamıyorum ama şu dolar biraz düşer mi diye beklerken ücret ödemesi Temmuz ayına kadar sarktı. Baktım ki düşmez bu dolar, parayı ödemeye karar verdim.

Denetim’e düştüm:

Parayı ödediğimde PMP’nin aksine bu sefer denetime düştüm. Denetime düşmeniz durumunda yapmanız gereken başvuru formunda yazmış olduğunuz her bir proje için projede belirttiğiniz kişilerden ıslak imzalı olarak sağladığınız bilgilerin doğru olduğuna dair teyit almak. İmzalanacak belgeler doldurduğunuz form ışığında pmi.org başvuru sitesinden indirilebiliyor. Ben 9 proje için 5 kişiden imza aldım. İmza alma işlerini son dakikaya bırakmamanızı öneriyorum. İmza aldığım kişilerden biri imza almamdan bir hafta sonra Amerika’ya yerleşmeye gitti. Bir diğerinden imzayı o anda bir yakının rahatsızlığından dolayı hastane de aldım. (Göstermiş olduğu yardım için burada bir kere daha teşekkür ederim.)

Eğitim için elimde sertifikasyon yoktu (ya kaybetmişimdir, ya verilmemiştir.) Eğitim aldığım firmadan tekrar sertifikasyon istedim.

Bu süre zarfından ilgili belgeleri toplamayı 3 ay içerisinde gerçekleştiremedim. Pmi sitesinde online chat ile konuşmam sonrası ilgili süre için 1 ay daha tanıdılar.

Dokümanları air-mail ile göndermek ekstradan 100$’a mal oldu.

Dokümanların Amerika’ya ulaşması sonrasında sınava girme hakkına sahip oldum.

Sınav tarihi alınması:

Sınav tarihini 2015 aralık sonu, 2016 ocak sonu derken ancak şubat ortasında alabildim. Arada bir hafta uygun tarih bulamadım. İlk başta başka sınav merkezleri belirtilirken daha sonra prometric üzerinden 1 hafta sonrasına zaman aldım.

Çalışma dönemi:

Denetimden geçtikten sonra önerilen kitap listesinden daha önce okumadığım kitapları temin edip okumayı düşündüm. Ancak amazon üzerinden gelmelerinin uzun süreceğini düşündüm.

Sınava girmeden önce referans listedeki kitaplardan (http://www.pmi.org/~/media/PDF/Certifications/ACP_Reference_list_v2.ashx ) şu kitapları daha önceden okumuştum, tarihlerini tam olarak hatırlamıyorum:

2005 – 2009 arasında bir zamanlar

  • Agile Estimating and Planning
  • User Stories Applied: For Agile Software Development

2009 sonrasında bir zamanlar:

  • Agile Retrospectives: Making Good Teams Great
  • Coaching Agile Teams: A Companion for ScrumMasters, Agile Coaches, and Project Managers in Transition

Diğer kitapları okumadım.

2011.08 ayında http://www.pmi.org/~/media/PDF/Certifications/exam-outline/agile-certified-exam-outline.ashx dosyasını bir excel’e dönüştürüp, buradaki tekniklerin neler olduğuna ve bilmediğim adını duymamış olduklarımı inceleme fırsatı bulmuşluğum var.

Eteration bünyesinde verdiğim eğitimlerde de Agile, Agile Manifesto, Agile Principles, XP ve Kanban’ın temellerine Scrum’ın ise detaylarına girdiğimizi belirtmek isterim.

Sınav günü haftası:

Birkaç sabah işe birkaç saat erken gidip çalışayım diye niyetlensem de sadece bir gün becerebildim.

http://edward-designer.com/web/free-pmi-acp-exam-questions/ adresindeki üyelik gerektirmeyen soruları çözerek denemeler yaptım. Cevaplayamadığım soruların cevaplarını öğrenmeye çalıştım.

Sorulara cevap ararken http://pmi-acpexam.blogspot.com.tr/ sayfasında notlar gördüm. Genel resim için fayda sağlayacağını düşündüm. (Sınav sonrası aynı fikirde miyim emin değilim) Ama siz yine de bir bakıp bilmediklerinizi öğrenin.

Kaç ile geçiliyor:

Bu konuda doğru bir cevap yok. Ancak okuduğum kadarıyla %80 ile rahat geçiyorsunuz. Bu soru sınav sabahı, sınav merkezine  giderken aklıma takıldı. 🙂

 Sınav günü:

09:00 da esentepe’de olmak için 1 saat kadar önce evden çıktım. Sınav sırasında içeri yiyecek ve içecek sokmak yasak, dışarıda bırakabiliyorsunuz.

Sınav:

120 soru ve ilk soruyu gördükten sonra 3 saatiniz var. Ben 2 mola dahil 2 saat civarında tamamladım. 40 dakika işaretlediklerimi gözden geçirmek için kullandım.

Bu sınavda, PMP sınavı (PMP Olmak İsteyenlere İpuçları yazım)sırasında var mıydı hatırlayamadığım iki sınav aracı hoşuma gitti. Bir tanesi highlighter ( yazıların üstünü sarı ile çizebiliyorsunuz.) ikincisi yanlış olduğunu düşündüğünüz şıkların üzerini çizgi ile çizebiliyorsunuz (strikethrough).

Sınav dili ingilizce. Şimdilik Türkçesi yok.

Prometric sınav merkezi:

Başlangıçta ve molalardan sonra sınav odasına girişte ceplerinize kadar aranıyorsunuz, paçaları kaldırıyor, gömlek kollarını yukarı doğru çekiyorsunuz. Molalarda sohbet sırasında bazı sınavlarda parmak izi ve resim çekildiğini de öğrendim.

Sorular:

Sizi düşünmeye zorluyor, ben genelde şıkları ikiye indirmekte zorlanmadım. Cevap verirken PMI-ACP sınavında olduğunuzu unutmamanız gerekiyor.

PMP sınavına göre ezbere gerek yok (PMP sınavında da ezberlememiştim) diyebilirim. Ancak bol bol düşünmeniz gerekecektir.

Peki hangi konulardan sorular çıkıyor:

Bu konuda cevabım yok 🙂 Ancak sınav’a konu olan içeriği şu sayfadan görebilirsiniz

Sonuç:

  • PASS, Geçtim.
  • Bu sertifikaya Türkiye de sahip 20 kişiden biri oldum. (PMI Registery’sinden gördüğüm kadarıyla. 19.yum. 1 kişi buffer olsun.)
    • Başvuru formunu doldurduğumda 8 kişiymiş
  • PMP ve PMI-ACP sertifikalarına sahip olan 15 kişiden biriyim.

Ne yapmalı:

Eğer çevik yöntemlerle yeterince proje yönetmediyseniz, ilgili kitapları okumanızı, biraz tecrübe kazanmanızı ve / veya bu konuda öncelikle bir eğitim almanızı öneririm. (Zaten sınava başvurmak için tecrübe ve eğitim şart)

Ne yapmamalı:

Tecrübeniz ve geçmişiniz yok ise bu sınav bir gün önceden çalışıp girilecek bir sınav değil.

Sınava girecekler için:

Şimdiden hepinize başarılar.

Sınava girmiş olanlar için:

PMI-ACP ile ilgili pek sınav tecrübesi göremedim. Sizin gördükleriniz olursa veya bildiklerini var ise bu sayfaya bir bağlantı eklemenizi rica ederim.

Başkalarının PMI-ACP tecrübeleri:

Yıllar öncesine ait PMP sınav tecrübem:

http://www.erdemseherler.com/pmp/pmp-olmak-isteyenlere-ipuclari/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.