Scrum ile Nasıl Kilo Verdim?

Scrum ile Nasıl Kilo Verdim?

Şirkette Scrum kullanıyoruz, eğitimlerini veriyorum, evde bile kullanılır diye anlatıyordum. Ben kendi kişisel projelerim için nasıl kullanabilirim diye düşündüm. Kilolarımdan kurtulmak için uygulamaya karar verdim.

Nasıl uyguladım ve başarılı oldum. Detaylar aşağıda.

Ürün sahibi olarak öncelikli olarak bir ürün vizyonu belirledim.  Bu arada ürün kendim olduğum için ürün sahibi de kendim olmam gayet normaldi. Vizyona gelince. Aslında refactoring projesi sayılır benimki. Gereksiz fazla kilolardan kurtulmak için zayıflayacaktım.

Bu hedefi gerçekleştirmek için zaman bazlı release (sürümler) belirledim. Her iki ayda bir 4 kilo vereceğim. Bu yazıyı yazdığım şu günlerde ilk sürümü canlıya almış bulunuyorum ve ikinci sürümde ilerleme gösteriyorum.

(Sprint Goal / Sprint Hedefi)

Planlama olarak, 2 ay içerisinde zayıflamak için sabit bir hızla her gün kilo vermeyi hedefledim.

Hız (Velocity) Tespiti

Daha önce böyle bir proje gerçekleştirmediğim ve başkalarının gerçekleştirdiği hız bilgileri elimde olmadığı için hızımı kendim varsaydım.  Hedefime göre 4 kilo verecektim. Kasım ve Aralık aylarında da toplam 61 gün vardı. Hızımı 4/61 = 0,066 kilo, yani günde sadece 66 gram zayıflamak olarak belirledim.

Gerçekleşmeleri izlemek için kullandığım scrum metriği:

Aslına bakarsanız amacım ilk başladığım zaman sadece burndown chart çizerek, ideal eğri ile gerçekleşen veriyi karşılamaktı.  Basit bir scrum metriği. Kazanılmış Değer Yönetimi (evm) takip etmek için scrum’ın basit ve etkili yöntemi

Günlük Scrum Toplantısı:

Günlük scrum toplantıları yerine her sabah uyandığımda net kilomu ölçerek bir defterde burn-down chart’ımı çizmeye başladım.  Belli bir süre sonra hem defter hem de excel kullanmaya başladım. Böylece her gün hedefe ne kadar yaklaştığımı veya uzaklaştığımı görebiliyordum.

Sprint Demo:

İlk ay içerisinde demoyu nasıl yapacağımı bilemedim. Paydaşları facebook’tan buldum. Taahhütüm karşılığında gerçekleşenleri demo yapabilmek için facebook arkadaşlarımla burndown chart grafiğini esprili olarak paylaşmaya başladım. Excel grafiği paylaşımımı kolaylaştırdı.

Sprint Retrospective:

Günlük olarak gerçekleştirmiş olduğum not tutuşlarla, neler yediğimi inceleme fırsatı buldum. Öğlen fazla kaçırınca akşama az yeme, akşam fazla kaçırınca, ertesi güne az yeme alışkanlıklarını kazandım. Yine paydaşların da takip ettiği bir ortamda kilo vermenin daha kolay olduğunu saptadım. Paydaşlara karşı duyulan sorumluluk nedeniyle de hedefi tutturma isteğim arttı. Pazar gününe yaklaştıkça daha az yeme şartlanmasını gerçekleştirdim.

Kilo_iteration1_graph

 

Grafik: Facebook’ta ilk paydaşlarla paylaşımım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grafik üzerinden trend analizi yapma ihtiyacı doğduğunda bilgileri bir excel tablosuna aktardım. Retrospective raporlarımı facebook üzerinde paylaşma imkanım oldu.

Diğer iterasyonların resimleri:

Kilo_iteration2_graph

 

 

 

Grafik: Rapor – 2: Rapor yayınlamaya başladıktan sonra eğriye yaklaşmaya başladım.

 

 

 

 

 

 

Kilo_iteration3_graph

Grafik: Rapor – 3: Eğrinin altına inmeyi başardım.

Scrum neden kilo vermeme yardımcı oldu?

Scrum uygulamak, kilo vermeme yardımcı oldu. Ama neden? Süreci kendi kendime sorguladığımda başarının nedenleri aşağıdaki gibiydi:

  • Bir hedefim vardı. Ve zaman kutusu içerisine sıkışmıştı. (Time-boxed)
  • Sürüm hedefi belirgindi. 4 Kilo ver. (Başarı Kriteri / Success Criteria)
  • Sürümü sprintlere bölmediğimde daha zaman var yaklaşımını gösterdim. İlk ay sonrasında haftalık sprintlerle gittim. Bunun sonucunda ay sonunda hedefe ulaşmam için her hafta ulaşmam gereken alt hedeflerim vardı.
  • Paydaşlara demo yapmam gerektiğinde (Her pazar kilom konusunda bilgi vermem gerektiğinde) hedefimin peşinden daha iyi koşabildim.
  • Kilomu ölçerek, yönetebildim.
  • Pozitif sonuçları görmem, motivasyonumu arttırdı.
  • Bu arada günde 66 gram veriyim diye bir hedefim hiç olmadı, amacım ideal eğrinin altına düşmekti. Eğrinin altında olmak beni hedefime ulaştıracaktı.
  • Yılbaşı, kutlamalar ve doğum günleri arada riskli günlerdi, ancak hedeften uzaklığımı bildiğimden dolayı ne kadar yiyip ne kadar yemeyeceğime karar verme imkanım oldu.

Kilo_release_graph

Grafik: Rapor – 4: Mutlu son

Yazılım Projelerine Göre Kilo Projem Neden Daha Kolay?

Mevcut yazılım projelerine göre kilo projem bana Scrum uygulama konusunda daha kolay geldi. Nedenlerini şöyle düşündüm.

  • Hedef belirgin. Aynı hedefin peşinden her bir sprint koşuyorsun. Sprintler arasında hedef değişmedi.
  • Hedef gerçekçiydi.
  • Kendi başıma olduğum için iletişim maliyetleri çıkmadı.
  • Farklı hikâyeler ve alt görevleri yoktu. (Bir ara spor faaliyetlerini alt görevler olarak ekliyeyim diye düşündüm ancak ihtiyaç duymadım. Bir sonraki sürümde ihtiyaç olabilir.)
  • Kalan iş miktarını ( bu durumda doğrudan kilom oluyor) hesaplamak çok kolaydı. Tartıya çıkınca çıkan sonucu okumak yetiyordu. Yazılımda bunun tahminlenmesi ve ölçülmesi zor oluyor.
  • Görev – günlük kilo vermek – sabit olduğu için hızı tahminlemek kolay oldu.
  • İlk sürüm için muhtemelen hedefim zorlu bir hedef değildi.

Nasıl Devam Edeceğim?

Sürüm 2 çerçevesinde Şubat sonunda 79,2 kilo olmayı hedefliyorum. Neden 79 değil de 79,2 diye sorarsanız günlük hızımı değiştirmiyorum. Şubat 28 gün.  Bu da 79 kiloya düşmemi engelliyor.

Burndown grafiğimin çizgilerini basitleştiriyorum. İdeal eğrim dışında bu sefer üstte tek bir kontrol çizgim var. Bu çizgiyi aşmam durumunda acil durum planını uygulayacağım.  Prosedürüm hazır, ertesi gün daha az ye ve 1 saat yürüyüş.

Bu arada motivasyon unsuru olarak 78 kg’a düştüğümde bir de havucum var. Bir hediye alacağım. Ancak üstüne 1 yıl içerisinde tekrar çıkarsam bu sefer aynı hediyeyi, bana alan kişiye almam lazım. Amaç: bir defa kiloyu verdikten sonra bir daha 1 sene boyunca almamak.

Bu arada, sürümler geçtikçe yeni planlar yapmakta mümkün oluyor, yeni ufuklar açılıyor. Bir defa kiloyu verdikten sonra bu sefer yağ/kas oranı için yeni hedefler konulacak gibi görülüyor.

Bu diyetin adı ne?

Eğer size kilo veriyorsun, bu diyetin adı ne derlerse Erdem’in Scrum Diyeti diyebilirsiniz. Tarifini isterlerse bu sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Not

Bu sayfada yazılan kilo verme yöntemi kişisel deneyim çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

Bu diyet ve yazı bilimsel ve sağlık kurallarına uygunluk göstermeyebilir. Sizin için iyi /uygun olmayabilir ve kilo vermenizi sağlamayabilir. Kendi isteğiniz ile bu yöntemi veya benzerini uygulamanız durumunda bu yazının sahibi herhangibir sorumluluk kabul etmemektedir.  Eğer amacınız sağlıklı kilo vermekse, konu ile ilgili bir sağlık personeli ile iletişime geçmeniz daha doğru olabilir.

Ancak kilo vermeniz durumunda veya bu yazıyı beğenmeniz durumunda paylaşabilirsiniz veya yorumlarınızı buraya yazabilirsiniz.

1 thought on “Scrum ile Nasıl Kilo Verdim?

  1. mustafa

    Merhaba Erdem Bey,
    Yazınızı keyifle okudum elinize sağlık. Scrum ile ilgili blogunuzda 10 adet scrum konusunda yazınız var gördüm, her biri tecrübe ve değerli bilgi paylaşımı emeğinize sağlık. İşinizde scrum kullandığınızı scrum eğitimleri verdiğinizi de belirtmişsiniz. Yalnız, siz hangi scrum ı kullanıyorsunuz acaba?
    Çünkü, scrum hakkında bilgilenip PSM sertifikasini da alınca bu konuyu merak ettim. İş görüşmesine geldiğimde “Yılın en az 6-7 ayı projelerimiz çok sıkışıktır, haftasonu haftaiçi mesaideyiz, çok çalışıyoruz çok çalışmalıyız buraya geleceksen sen de çok çalışmayı göze almalısın” demiştiniz. Sonrasında buradaki blogunuzu bulup burada hiç bahsetmediğiniz için ve agile metodolojilerle uyuşmadığından şaşkınlığımı paylaşmak istedim. Lütfen şahsi yada olumsuz bir eleştiri olarak algılamayın, mülakatımız da genel anlamda olumlu geçmişti esasında. Yapıcı bir eleştiri olarak algılanırsa sevinirim. Belki agile yöntemler kullanma çabalarınız olduğu ama overallocation larda elinizde olmayan şartlar gereği uzuuun zamanlar boyunca kaynaklara fazla mesai yaptırarak deadline i yakalamaya çalıştığınızın detayını buradan da verirseniz belki parlak görünmez ama inandığınız scrum a biraz daha yaklaşmış ve ülkemizde birşeylerin analiz edilmesine, düzelmesine belki de katkıda bulunabilirsiniz.
    Biliyorsunuz Scrum der ki; -kelime kelime cümleyi yazamasam da- scrum prenspilerinin bir yada birkaçını başka bir şeyin içinde kullanılmasının adına scrum denemez. Buradan sağlanacak başarı yada başarısızlık da scruma mal edilemez. Son olarak bonus bir link paylaşmak isterim hocamdan http://www.safkan.org/blog/?p=3298
    kolay gelsin, saygılar

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.