Kazanılmış Değer Yönetimi (KDY) – 1

Projenizde harcadığınız paranın karşılığında ne kazandığınızı biliyor musunuz? Peki bunu ne zaman biliyorsunuz? Sonuçtan memnun musunuz? Kazandığınız değer harcadığınız paranın karşılığı değil mi?

Katılmış olduğum bir şirket toplantısında sunumu yapan kişi dinleyicilere şu soruyu sormuştu.” Kaçınız başarılı şekilde biten bir projenin içerisinde yer aldınız. Lütfen ellerinizi kaldırır mısınız?” Karşılığında katılımcıların birçoğu ellerini gururla kaldırdı. İkinci soru arkasından takip etti.” Başarılı bitirdiğiniz projelerin kaçı başlangıçta belirtilen zaman ve bütçe içerisinde bitirildi. Lütfen ellerinizi kaldırır mısınız?” Bu sefer katılımcıların pek azının elleri gururla havaya kalkmıştı.

Projeler ne yazık ki zamanında ve bütçesinde bitmiyor. Bu sadece bizlerin değil tüm dünyanın sorunu. 1960’lı yıllarda Amerika Savunma Bakanlığı projelerinin istediği maliyet ve zamanlarda gerçekleşmemesi üzerine kazanılmış değeri ortaya çıkarmak için zaman ve maliyet kontrol sistemleri kriterlerini ortaya çıkarmış. Bugün Amerikan hükümeti kendi standartları içerisinde ANSI/EIA 748B standardı ile Kazanılmış Değer Yönetimi Sistemleri konusunda 2007 Haziran ayında revize ettiği standartı barındırıyor. Bu standartlara uyum Amerika’da devlete proje yapmak isteyenler tarafından kullanılması gereken bir standart olarak kontratlarda yer alabiliyor.

Proje Yönetiminde de kazanılmış değer yönetimi PMBOK 4. Sürüm ile birlikte üstüne basılan yöntemlerden bir tanesi, ve maliyet kontrolü için bir teknik olarak kullanılıyor. Sadece maliyet kontrolünde değil, kullanımı sırasında ortaya çıkan verilerle hem performans raporlarında, hem risk analizlerinde kullanılmakta.

Aşağıda PMBOK 3. ve 4. Sürümleri arasında “kazanılmış değer”  geçen bölümleri inceledim. Dikkat çeken kısım Kazanılmış Değer tekniğinin monitor ve control Project work altından çıkartılıp , control costs bölümünün altına yönetim olarak eklenmesi.

Önümüzdeki günlerde KDY’nin projelerde kullanımı konusundaki tecrübelerimi sizlerle paylamaya devam edeceğim. Ancak sabırsızlananlar için konu ile ilgili birkaç kaynak paylaşmak istiyorum.

PMI üyeleri için:

·         Practice Standard for Earned Value Management (www.pmi.org)

·         Ayrıca e-book & Referecences kısmında kitaplarda bulunuyor.

PMI üyesi olmayanlar için:

 

PMBOK 3rd Edition

PMBOK 4th Edition

Project Integration Management/ Monitor & Control  Project Work – Tools & Techniques: Kazanılmış Değer Tekniği

Project Time Management  /  Schedule Control – Tools & Techniques: Progress Reporting

Project Time Management  /  Schedule Control – Tools & Techniques: Performance Measurement

Project Time Management  / Control Schedule – Tools & Techniques: Performance Reviews: Eğer Kazanılmış Değer Yönetimi kullanıyorsanız zaman çizelgesinin kontrolünde  SPI, SV gibi değerleri kontrol etmek isteyeceksiniz.

Project Cost Management / Cost Control – Tools & Techniques: Performace Measurement Analysis

Project Cost Management / Cost Control – Tools & Techniques: Forcasting

Project Cost Management / Cost Control – Tools & Techniques: Project Performance Reviews : Earned Value Technique

Project Cost Management / Control Costs – Tools & Techniques: Kazanılmış Değer Yönetimi

Project Cost Management / Determine Budget – Tools & Techniques: Cost Performance Baseline ( Kazanılmış değer yönetiminde Cost Performance Baseline,  Performance Measurement Baseline (PMB) olarak isimlendiriliyor)

Project Comunications Management/ Distribute Information – Input: Performance Reports: Genellikle Kazanılmış Değer Yönetimi kullanılarak ortaya çıkmış tahminlerin paylaşılması

Project Comunications Management/ Report Performance – Tools & Techniques: Variance Analysis: Performance Measurement Baseline (PMB) ile gerçekleşen değerler arasındaki varyans (sapma) analizlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılır.

Project Comunications Management/ Report Performance – Tools & Techniques: Forecasting Methods: Zaman serileri metodlarında tahminleme amaçlı olarak kullanılabilmekte

Project Comunications Management/Performance Reporting -Output: Performance Reports

Project Comunications Management/ Report Performance -Output: Performance Reports: Varyans analizi, Tahminleme Metodları ve diğer kazanılmış değer verileri performans raporlama içinde kullanılır.

Risk Management/ Identify Risks – Input: Project Documents: Proje dokümanları içerisinde yer alabilen kazanılmış değer raporları risklerin belirlenmesinde kullanılabilir.

Risk Management/ Monitor & Control Risks – Input: Performance Reports: Performans raporları diyince artık kazanılmış değer raporları da aklımıza gelmeli

Risk Management/ Risk Monitoring & Control- Tools & Techiniques: Variance & Trend Analysis

Risk Management/ Monitor & Control Risks – Tools & Techniques: Variance & Trend Analysis: Varyans ve trend dediğimizde artık aklımıza kazanılmış değer analizi gelmeli

Kazanılmış değer yönetimi konusunda tecrübelerinizi ve bu konuda merak ettiklerinizi lütfen yorum olarak belirtiniz. Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili yazılarımda yorumlarınızı konular içerisinde değerlendireceğim veya size özel cevap vereceğim.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere;

Bu serideki diğer yazılar için:

3 thoughts on “Kazanılmış Değer Yönetimi (KDY) – 1

  1. Pingback: Kazanılmış Değer Yönetimi- 4 | Erdem Seherler

  2. Pingback: Kazanılmış Değer Yönetimi -3 | Erdem Seherler

  3. Pingback: Kazanılmış Değer Yönetimi – 2 | Erdem Seherler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.